Estehetische behandelingen

Estehetische behandelingen

We leven in een maatschappij waar in esthetiek een steeds grotere rol gaat spelen. De ogen en mond zijn de twee onderdelen van het gezicht die het meest worden geassocieerd met de aantrekkelijkheid van het gezicht. Het is daarom niet vreemd dat mensen een mooi gebit steeds belangrijker gaan vinden.We zien dan ook dat de nadruk binnen de tandheelkunde steeds meer verplaatst van de behandeling van cariës naar de esthetische behandeling van gave tanden. Esthetiek van de mond is afhankelijk van het algemeen voorkomen van de tanden en de lach. Hierbij zijn met name van belang: de kleur, de stand, de vorm en afmetingen van de tanden en het tandvlees. De belangrijkste rol speelt hierbij uiteraard het bovenfront.

De esthetische behandelmogelijkheden
Waar in het verleden nog maar weinig mogelijkheden waren tot het verbeteren van de esthetiek, is er tegenwoordig een heel scala aan mogelijkheden om de esthetiek van een gebit te verbeteren. Zo kan worden gedacht aan orthodontie, bleken, composiet vullingen en porseleinen restauraties.

Orthodontie kan een goede oplossing zijn voor het verhelpen van een ongewenste stand en het reguleren van de tanden. Echter kan er een hoge drempel zijn tot het dragen van orthodontische apparatuur, voor met name volwassenen. Wanneer een esthetische wens enkel de kleur van de tanden betreft, kan worden gedacht aan verwijderen van de verkleuring. Externe verkleuring kan worden verwijderd met behulp van professionele reiniging of door het bleken van de tanden.

Tanden die onvoldoende reageren op bleken of naast een verkleuring een esthetisch probleem vormen qua stand en/of vorm, hebben een andere behandeling nodig zoals directe composiet veneers of indirecte porseleinen veneers.

De directe composiet veneer
Bij het maken van een directe composiet veneer, wordt een of meerdere lagen composiet aangebracht op een voorbehandelde tand. Stand en vorm afwijkingen kunnen worden aangepast, gelijktijdig met de kleur. Bij deze behandelingen zijn vaak slechts één of twee zittingen nodig, de economische drempel is relatief laag en de noodzaak tot het beslijpen van de tanden is vaak minimaal zodat er minimale schade wordt toegebracht aan de tand.

 Situatie voor behandeling

 Situatie na behandeling


De porseleinen veneer
Porseleinen veneers zijn dunne gekleurde porseleinkapjes welke worden bevestigd aan de voorzijde van de tand. De porseleinen veneer wordt door de tandtechnieker gemaakt en geeft een zeer natuurlijk resultaat. Omdat er wat meer van de tand moet worden geslepen en de hogere economische drempel wordt minder vaak voor deze behandeloptie gekozen ondanks de goede resultaten. 

 Situatie voor behandeling

 Situatie na behandeling